Publisert

Plakat Blåbyen

Sortland feirer 20 år med bystatus i 2017. Blåby-prosjektet er like gammelt og derfor har Tablå i samarbeid med Blåbyens far, Bjørn Elvenes, laget en plakat for anledningen.

Blåby-prosjektet ble altså ikke bare malte husvegger i Sortland by, men også en hel serie med 18 kunstneriske bilder fra Bjørn Elvenes. Bildene ble trykket som grafikk og hvert enkelt er fargesatt i ettertid for hånd. Mange slike bilder er solgt over det ganske land.

Når byen Sortland, ofte omtalt som Blåbyen, nå feirer sine først 20 år med bystatus, så passer det godt å komme med en kunstplakat der alle disse husbildene til Bjørn er gjengitt. Dermed blir plakaten nærmest også et fargekart, som viser at hans prosjekt er langt mer enn en kjedelig blåfarge.

 

Bjørn Elvenes har satt sitt preg på Sortland by med mange hus som er fargesatt og flere som han egenhendig selv har malt. Nå kommer hans kunst som plakat.

 

Plakaten er trykket opp i kun 250 eksemplarer. Formatet er normal plakatstørrelse med 50×70 centimeter. Disse blir egenhendig nummerert og signert av kunstneren selv.

Plakatene kan kjøpes direkte hos kunstner Bjørn Elvenes selv, eller her i Galleri OYOY. Plakatene selges som de er, eller ferdig innsatt i glass og ramme, alternativt montert på trykk bakplate, klar for oppheng på vegg. Galleri OYOY selger også egne plakat-oppheng i tre, som kan brukes både til denne plakaten og eventuelt andre.

Publisert

Bok om Blåbyen

Historien om Blåby-prosjektet kommer dessuten ut i bokform til høsten. I et samarbeid med fotograf og skribent Ronny Jarl Jensen skal prosjektet dokumenteres i ord og bilder, etter at det nå har blitt en del av Sortland bys identitet. Byen ferier 20 år i sommer og ideen om “Blåbyen” er faktisk enda noe år eldre. Tanken slo ned hos studenten Bjørn Elvenes ved kunstakademiet i Polen allerede i 1992.

-Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet om at prosjektet en dag skal bli fullført. Det har gått litt trådt, men det er et par sentrale gårdeiere i Sortland som virkelig har tatt ideen og satt den ut i praksis. Deler av byen har de riktige fargene, men det er fortsatt mye igjen, fastslår “Blåbyens far”.

Til høsten vil det komme ut ei bok som har tre hoveddeler. Første del vil handle om byen og stedet Sortland, fra den enkle gården som lå her i vikingtiden, frem til det pulserende regionsenteret som er handelsbyen for 30-40.000 mennesker i dag. Tidligste skriftlige kilde er fra år 1370 da stedet omtales som «Swartaland». Vi forsøker å finne ut mer om hvor stedet akkurat fikk dette navnet, ettersom det er lansert mange forklaringer på det.

I nyere tid er Sortland blitt omtalt og viden kjent som «Blåbyen». Altså den lille byen der mange av husene er malt i blå nyanser, med ulike kontraster innimellom. Dette var ment som et kunstprosjekt, og som mye annen kunst vakte også dette heftig debatt. Noen var for, mens andre stod hardt imot. Slik er det fortsatt, men mange nybygg har fått større eller mindre deler i ulike blå nyanser.

Bakerigården på Sortland er blitt et leilighetsbygg som er fargesatt av Bjørn Elvenes. Bygget ble reist av Georg A. Ellingsen AS og huser nå også Sparebank 1 i første etasje.

 

Kunstneren bak det hele er Bjørn Elvenes (62). Boka som kommer ut blir den første som skal forsøke å gi et portrett av ham, med hans nokså fargerike bakgrunn. Gode historier er han selv kjent for, og en del av disse kommer dermed på trykk mellom stiver permer.

Boka kan forhåndsbestilles her i nettbutikken, men vil altså ikke bli ferdig før utpå høsten – mest trolig i oktober måned. Om du bestiller, avgjør du selv om du vil betale eller vente med det. De som bestiller nå vil få en signert utgave av boka.

Publisert

Cecilia Linds slektsbok

Boken handler om Cecilia Lind fra Myre i Vesterålen. Hun ble født i 1827 og fikk 10 barn. Senere er det kommet mange barnebarn, oldebarn, tipp- og tipptippoldebarn. Boken forteller om hennes familie og slekt, helt tilbake til middelalderen. Her omtales også hennes barn og barnebarn, og dette blir besteforeldre til mange nålevende med utgangspunkt i Sortland og Øksnes.

Trolig er Cecilia og mannen, Hans Severin Martinussen, utgangspunkt for mer enn 3.000 etterkommere som nå bor i Øksnes, Sortland og dessuten spredt over hele Norge. Er etternavnet ditt Lind, Norum, Hermansen, Meløy, Arntzen, Røthe, Ellingsen, Pettersen eller Nilsen, så kan du godt være en av etterkommerne til Cecilia Lind. Mange andre etternavn er også brukt, da etterslekten har fått et stort spenn og tatt i bruk mange forskjellige navn.

Boken her tar utgangspunkt i Cecilia Lind, som ble født på Myre i 1827. Det er svært mange navn som omtales, og boken holder derfor fast ved Cecilia som midtpunkt i slekten. Boken forteller historien så langt tilbake vi kjenner den, der noen tråder faktisk går bak til middelalderen – dog med litt usikkerhet. Slektens geografiske utgangspunkt er Trondheim, Jämtland, Røros, Sortland, Myre og Gisløya.

Boken er på 128 sider, der de aller siste sidene er for notater, der du selv kan skrive inn dine aner bakover til Cecilia og Hans Severin. Forfatteren av denne boken er Ronny Jarl Jensen, Sortland, som ellers er skribent og fotograf. Hans kone, Elin Norum, er tippoldebarn av Cecilia Lind.

Noe av innholdet i boken er hentet fra gårds- og slektshistorien som er skrevet for kommunene Øksnes og Sortland (8 bind totalt). Disse bøkene er skrevet av Johan Borgos og bygget på et stort grunnlagsarbeid fra historielag og andre hjelpere omkring i Vesterålen. En del historiske kilder er også bevart, gjennom det norske Arkivverket. Dette er imidlertid svært fragmenterte deler av en slekts bakgrunn, slik at man gjerne må innom mange mange kilder for å se hele bildet.

cecilia-lind-boken

For Cecilia Lind har det vært mulig å finne svært mye om hennes bakgrunn og forholdene hennes familie levde under, selv om det ikke akkurat er bevart så mange dagligdags detaljer om hennes liv. Vi er flere hundre år tilbake i tiden og da hadde man ikke fotografiske muligheter og selv skriftlige kilder er nokså mangelfulle.

Boken selges av en del butikker, i tillegg til nettbutikken her som sender boken direkte hjem til deg i posten. Du betaler med Vipps eller bankoverføring.

Butikker som selger boken over disk:

  • Memo Myre
  • Notabene Skibsgården Sortland
  • Notabene Storsenteret Sortland
  • Trykkeriet (Stokmarknes Aktietrykkeri)
Publisert

Oy oy for en butikk

Vår nye nettbutikk er først og fremst et galleri for salg av bilder og kunst, men også andre varegrupper. Vi har selvsagt åpent hele døgnet på nett, og er en heldigital butikk.

OYOY skal er en «rolig» butikk, der du kan se deg omkring i ro og mak, og kanskje finne noe du vil kjøpe. Kanskje finner du ikke noe akkurat i dag, men da kan du jo huske oss til en annen gang. Om du bare blir inspirert av våre produkter, så det også helt greit.

Butikken er bygget opp ganske enkelt og krever derfor litt mer av våre kunder. Ønsker du et motiv så stort som en hel vegg, så kan du selvsagt få det – selv om det ikke ligger noen vare i butikken på akkurat dette. Om du ønsker motivet på et kaffekrus, så lager vi det også. Ønsker du en tekst i tillegg, vil vi gjerne hjelpe. Med andre ord kan du få våre galleribilder stort sett levert i hvilken som helst form, på nær sagt hvilket som helt materiale. Krus, glass, metall, lerret og tekstil er alternativer til vanlig papirbaserte bilder.

Vår butikk finnes bare på nett og altså ikke på et bestemt fysisk sted. Noen varer er lagret på Sortland, mens andre varer kan være lagret helt andre sted. Noen varer produseres etter ordre, og spesialordre kan derfor ta litt tid. Noe produseres på Sortland og noe helt andre steder. Vi sender derfor varene direkte hjem til deg med Posten eller annen transportør.

Om du bor på eller ved Sortland så kan du selvsagt hente varene selv i en butikk i sentrum som passer for deg. Vi har avtale med 3 ulike bedrifter i Sortland, som gjerne leverer ut varer for oss. Det er imidlertid en forutsetning at kjøpet og betalingen er skjedd i nettbutikken, slik at vår samarbeidspartner bare skal forestå selve utleveringen.

butikken-oyoy

OYOY er ganske nystartet og vareutvalget vil derfor selvsagt øke etterhvert. Hvordan det vil se ut om et år, vet vi ikke selv en gang. Vi håper å kunne finne frem mange spennende produkt, som du kanskje ikke ser andre steder. Det gjelder både i selve galleriet og de ekstravarene vi selger.

Har du tips eller innspill til oss, så er vi selvsagt takknemlige for tilbakemeldinger. Både ris og ros er nyttig, ettersom OYOY ellers ikke får muntlig kontakt mellom kunder og butikken.

OYOY drives av firmaet Tablå As med kontorsted Sortland. Send oss gjerne en epost (oy@oyoy.no) eller klikk over en SMS til oss (tlf 954 654 00). Vi har ikke løpende direkte kunderepsons (chat) og vi svarer ikke telefonen alltid direkte. Derfor er den sikreste og enkleste kontaktmåten en Epost eller Sms.

Publisert

Blåby-krusene i original

Fortsatt kan du skaffe deg de originale Blåby-krusene med trykk av de særegne husbildene som «blåbyens far», kunstner Bjørn Elvenes, er blitt så kjent for.

Disse krusene må ikke forveksles med de reklamekrusene som har vært solgt, under samme tema. Disse originale krusene har langt bedre trykk og klarere farger, og leveres med et forklarende notat om deres opprinnelse. Krusene er trykket på Sortland, av firmaet Tablå As, i samarbeid med kunstner Bjørn Elvenes.

Krusene tåler normalt bruk med varme og kalde drikker. De kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskin, alt etter eget ønske.

Blåby-prosjektet har gått gjennom mange faser, men har den senere tid nærmest stanset opp. Den opprinnelige tanken om en blå by, komponert som et kunstverk, er forlengst blitt forlatt. Slett ikke alle ønsket dette gjennomført, og litt påfølgende debatt tok nok mye av entusiasmen ut av prosjektet.

Likevel er Sortland blitt ganske kjent som «Den blå by», selv om det nok bare er en mindre del av sentrum som virkelig er blitt farget slik kunstner Elvenes la opp til. Han selv er også blitt kjent som «Blåbyens far», selv om han har en karriere som spenner over langt flere element enn akkurat dette.

krusene-oyoy

Krusene leveres i to varianter, hver med to bilder gjengitt pluss kunstnerens signatur.

Noen av de seneste nybyggene på Sortland er imidlertid blitt fargesatt helt eller delvis av Bjørn Elvenes. Bakerigården er ett eksempel, der Sparebanken nå har lokaler. Rett over gata finner man Vesterålen Sparebank, i et gammelt bygg som har fått ny «elvenes-farge». Kulturfabrikken er mest jordfarget med mursteiner i ulike sjatteringer, men på frontveggen kan man se «blåbyens fargepalett» i stort format gjengitt med en rekke bokser.

Kjøper du et «blåby-krus» hos OYOY, så går en del av prisen til kunstner Bjørn Elvenes, som royalty for bruk av hans bilder.

Publisert

Inspirerende dekorasjon

La deg bli inspirert med dekorasjoner, bilder, foto og interiørartikler fra OYOY. Vi leverer bilder og plakater som kan passe inn i din personlige smak og supplere ditt interiør.

Ute i byene våre og i media bombarderes vi av visuelle inntrykk, fra reklame og annet som ønsker å fange vår oppmerksomhet. Dette styrer vi svært lite selv.

Ute i naturen eller hjemme i vår egen stue kan vi derimot bestemme mer hva vil omgi oss med og feste blikket på. Et flott møbel, en gjenstand, en skulptur eller et bilde gir oss ofte både ro og inspirasjon. Hver og en av oss kan ha ulike preferanser innen kunst og interiør, fra det helt enkle til det mer overdådige.

Hva med en nygammel plakat av brusen vi kjenner fra barndommen? Kunne det vært noe for deg å ha kopi av en slik plakat i en enkel ramme? Størrelsen bestemmer du selv. Vi kan fremstille den i mange ulike format og kvaliteter.

Dette er en gammel reklame for Hansa-brus der figurene Bruse og Perle poserer med hver sin flaske, der innholdet skal smake av frisk frukt.

Vår plakat er en fotografisk kopi av et gammelt skilt. Slike skilt var tidligere vanlig ved kiosker og butikker rundt i Norge, før kjøpesentrene sugde til seg småbutikkene og la alt innenfor glass og betong. Dette var kanskje mest vanlig før krigen, altså i perioden 1920-1940.

plakater-oyoy

 

Slike skilt som dette selges ofte på aksjoner for priser fra 2.000 til 10.000 kr, alt etter hvilken stand de er i. Samlere ser da ikke så nøye på om det er i perfekt stand, men tar gjerne med litt historikk bak dette også.

Hos OYOY kan du få en slik plakat i størrelse 30×42 cm for kun kr 195,-.