Publisert

Bok om Blåbyen

Historien om Blåby-prosjektet kommer dessuten ut i bokform til høsten. I et samarbeid med fotograf og skribent Ronny Jarl Jensen skal prosjektet dokumenteres i ord og bilder, etter at det nå har blitt en del av Sortland bys identitet. Byen ferier 20 år i sommer og ideen om “Blåbyen” er faktisk enda noe år eldre. Tanken slo ned hos studenten Bjørn Elvenes ved kunstakademiet i Polen allerede i 1992.

-Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet om at prosjektet en dag skal bli fullført. Det har gått litt trådt, men det er et par sentrale gårdeiere i Sortland som virkelig har tatt ideen og satt den ut i praksis. Deler av byen har de riktige fargene, men det er fortsatt mye igjen, fastslår “Blåbyens far”.

Til høsten vil det komme ut ei bok som har tre hoveddeler. Første del vil handle om byen og stedet Sortland, fra den enkle gården som lå her i vikingtiden, frem til det pulserende regionsenteret som er handelsbyen for 30-40.000 mennesker i dag. Tidligste skriftlige kilde er fra år 1370 da stedet omtales som «Swartaland». Vi forsøker å finne ut mer om hvor stedet akkurat fikk dette navnet, ettersom det er lansert mange forklaringer på det.

I nyere tid er Sortland blitt omtalt og viden kjent som «Blåbyen». Altså den lille byen der mange av husene er malt i blå nyanser, med ulike kontraster innimellom. Dette var ment som et kunstprosjekt, og som mye annen kunst vakte også dette heftig debatt. Noen var for, mens andre stod hardt imot. Slik er det fortsatt, men mange nybygg har fått større eller mindre deler i ulike blå nyanser.

Bakerigården på Sortland er blitt et leilighetsbygg som er fargesatt av Bjørn Elvenes. Bygget ble reist av Georg A. Ellingsen AS og huser nå også Sparebank 1 i første etasje.

 

Kunstneren bak det hele er Bjørn Elvenes (62). Boka som kommer ut blir den første som skal forsøke å gi et portrett av ham, med hans nokså fargerike bakgrunn. Gode historier er han selv kjent for, og en del av disse kommer dermed på trykk mellom stiver permer.

Boka kan forhåndsbestilles her i nettbutikken, men vil altså ikke bli ferdig før utpå høsten – mest trolig i oktober måned. Om du bestiller, avgjør du selv om du vil betale eller vente med det. De som bestiller nå vil få en signert utgave av boka.