Publisert

Blåby-krusene i original

Fortsatt kan du skaffe deg de originale Blåby-krusene med trykk av de særegne husbildene som «blåbyens far», kunstner Bjørn Elvenes, er blitt så kjent for.

Disse krusene må ikke forveksles med de reklamekrusene som har vært solgt, under samme tema. Disse originale krusene har langt bedre trykk og klarere farger, og leveres med et forklarende notat om deres opprinnelse. Krusene er trykket på Sortland, av firmaet Tablå As, i samarbeid med kunstner Bjørn Elvenes.

Krusene tåler normalt bruk med varme og kalde drikker. De kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskin, alt etter eget ønske.

Blåby-prosjektet har gått gjennom mange faser, men har den senere tid nærmest stanset opp. Den opprinnelige tanken om en blå by, komponert som et kunstverk, er forlengst blitt forlatt. Slett ikke alle ønsket dette gjennomført, og litt påfølgende debatt tok nok mye av entusiasmen ut av prosjektet.

Likevel er Sortland blitt ganske kjent som «Den blå by», selv om det nok bare er en mindre del av sentrum som virkelig er blitt farget slik kunstner Elvenes la opp til. Han selv er også blitt kjent som «Blåbyens far», selv om han har en karriere som spenner over langt flere element enn akkurat dette.

krusene-oyoy

Krusene leveres i to varianter, hver med to bilder gjengitt pluss kunstnerens signatur.

Noen av de seneste nybyggene på Sortland er imidlertid blitt fargesatt helt eller delvis av Bjørn Elvenes. Bakerigården er ett eksempel, der Sparebanken nå har lokaler. Rett over gata finner man Vesterålen Sparebank, i et gammelt bygg som har fått ny «elvenes-farge». Kulturfabrikken er mest jordfarget med mursteiner i ulike sjatteringer, men på frontveggen kan man se «blåbyens fargepalett» i stort format gjengitt med en rekke bokser.

Kjøper du et «blåby-krus» hos OYOY, så går en del av prisen til kunstner Bjørn Elvenes, som royalty for bruk av hans bilder.